Gör en säkerhetskontroll

Innan du beger dig ut bör du alltid se över din snöskoter. En vän gav mig den här checklistan: gasreglage, skidfästen, bälte, strålkastare / bakljus, bromsar samt bränsle- och batterinivåer. Det är också en bra idé att kontrollera vädret och kom ihåg att packa en nödsats (nödljus, extra nyckel, första hjälpen kit, ficklampa, extra bränsle, etc.).

Respektera naturen använd leder

Kom ihåg att respektera leder. Undvik att störa  vilda djur och bara åka inom de områden som är tillåtna – oavsett hur mycket dina små barn ber om att jaga efter vilda djur.

Var uppmärksam

Ju längre du åker desto långsammare är din reaktionstid. Om du har sovit dåligt sover är det kanske inte är en bra dag för en åktur. Trots att du kanske inte känner dig trött, tenderar kombinationen av rörelse, vind och vibrationer av maskinen att slöja dina sinnen. Ta ofta raster för att vara säker.

Berätta om din plan för andra

En annan bra idé före en snöskotertur är att skapa en färdplan. Det är en beskrivning av din planerade väg. Håll det till hands så familj och vänner vet vart man ska hitta den ifall det skulle uppstå en nödsituation.

Drick inte alkohol

Att kombinera alkohol och skoteråkning är ingen bra idé. Den ökade sömnigheten och långsammare reaktionstiden som alkoholen ger är en formel för katastrof. Så drick aldrig i samband med åkning och dessutom så är det också olagligt.

Undvik att köra på natten

Snöskoterkörning efter mörkrets inbrott kan vara häftigt men kräver särskild uppmärksamhet. Den gyllene regeln är att kör inte över din förmåga. Kör alltid långsamt för att se ett föremål i tid för att undvika en kollision.