Snöskotern eller snömobilen som den ofta kallas är det mest användbara och populära terrängfordonet för persontransport i djupt snöbeklädda områden. I vissa områden av vårt avlånga land är snöskotern ett absolut måste under vinterhalvåret, i dessa områden kallas fordonet så klart enbart ”skoter” då de inte är lätta att förväxla med mopeder vilka också brukar kallas skotrar. Det finns en hel del olika tillverkare av skotrar med ännu fler produktlinjer, i den här guiden vill vi berätta om de allra bästa snöskotrarna.

De vanligaste varumärkena i Sverige är Polaris, Arctic Cat, Lynx och Ski-Doo. Vilken är den bästa snöskotern för dig? Precis som med bilar, motorcyklar, mopeder och andra motorfordon spelar ändamålet du ska använda din snöskoter till stor roll. Är du intresserad av att köpa en snöskoter? Tänk på förvaring då skotern står inne vissa månader av året, tanken är att du ska förvara den så oåtkomligt som möjligt. Innan du gör ditt val av skoter kan du läsa om de bästa snöskotrarna. Börja med att läsa om olika typer av modeller.

Snöskoter för utflykter och långkörning – Touring

Det här är den mest allsidiga typen av snöskoter. Den lämpar sig utmärkt för besök i fjällen och det är ofta denna typ av skoter du kan hyra i stugbyar och andra hotellverksamheter. Den här skotertypen klarar av långkörning och är stark nog att dra en kälke, där fler passagerare eller packning får plats. Då den här ofta befinner sig i drift ska den naturligtvis ha en motor som klarar av start i kalla temperaturer. Ett exempel på en bra snöskoter är modellen Xtrim Commander från Lynx.

Snöskoter som arbetsfordon – Utility

Det här är snöskotern för de med arbete som kräver framföring av fordon i terräng. Den här typen av snöskoter används ofta inom skogsbruk, polis- och räddningstjänst och andra krävande yrken. För rendrift är en snöskoter i utility-modell ett absolut måste. En bra modell för detta syfte är Ski-Doo Expedition 1200.

Snöskoter för sport och nöje – Sport/Performance

Att använda snöskoter i sportsyfte är populärt idag, det finns många olika grenar av motorsport med snöskoter och många event inom extremsport. Dessa skotrar är främst anpassade efter sportutövaren och därför saknar de vanligtvis funktioner enbart avsedda för yrkesmässig användning. Om du ska använda din snöskoter för backe, enduro, dragracing och skotercross är en bra modell att använda Arctic Cat Sno Pro.

Vad är det viktigaste att tänka på innan man köper snöskoter?

Hur har du tänkt använda din skoter? Har du tänkt att använda din snömobil för extremsport och utflykter? Är en snöskoter ett måste i ditt arbete? Ska du köra din skoter i långa oavbrutna sträckor eller kommer du göra regelbundna avbrott på vägen? Det finns många funktioner att leta efter beroende på hur du använder din snöskoter. Tänk på om snöskotern har elstart, vilken typ av sittutrymme snöskotern erbjuder samt vilken typ av band skotern använder.

Att välja snöskoter är ett viktigt val som kräver stor omtanke, du ska alltid välja den skoter som är mest lämpligt till det syfte du kommer använda den till. Det är ingen idé att utöva skotersport med en utility-modell och vice versa. Snöskotrar ska klara av tuffa förhållanden och olika situationer kräver prestanda på olika fronter. Läs våra recensioner av snöskotrar, där berättar vi allt om de olika tillverkarna, deras nya produktserier samt vilka för- och nackdelar de har. Att köpa snöskoter är en stor investering, se alltid till att du vet vad du ger dig in på innan du gör ett köp.