Tips på Snöskoterunderhåll du kan utföra själv hemma

Oavsett om du är en erfaren snöskoterförare eller vill testa för första gången så är det viktigt att du tar väl hand om din skoter. Korrekt underhåll av snöskotrar under hela säsongen kan hjälpa dig att säkra att dina åk är smidiga. Gott underhåll hjälper inte bara din snöskoter att hålla längre, utan kan även bidra till att minska mekaniska problem och till och med ge dig bättre bränsleekonomi.

Tänk på följande tips för snöskoterunderhåll för en rolig och säker vinterupplevelse.

Håll vätskenivåerna goda och var varsam med motorn

Du bör kontrollera din motor regelbundet under säsongen för att se till att alla vätskenivåer upprätthålls korrekt. När det gäller olja är det bäst att använda tillverkarens rekommenderade olja för att få bästa snöskoterprestanda.

För att hålla din motor glad och hjälpa till att förlänga dess livslängd, låt din motor gå på tomgång i några minuter innan du vrider upp den. Detta då motorn består av delar tillverkade av olika material, varav vissa värms upp med olika hastigheter.

Kontrollera drivremmen

När en drivrem bryts kan det bidra till en paj motor. Om detta händer när du är ute i spåret kanske du inte kan fixa det med de begränsade delar eller verktyg som många åkare vanligtvis har ombord. Genom att helt enkelt kontrollera din drivrem innan varje resa kan du förebygga allvarliga problem.

För att säkerställa att remmen fortfarande fungerar ska du kontrollera att flikarna (bandets ”tänder”) inte är slitna och att bältets kanter inte börjar strimla.

Håll den ren

För att din snöskoter ska fungera under många säsonger framöver rekommenderar vi att du tvättar den efter varje åktur för att förhindra rost och korrosion av metalldelarna. Detta inkluderar bortrensning av vägsalt som snöskotern har samlat på sig under resan, samt olja eller fett som kan ha spillt eller läckt. Låt din snöskoter torka helt.

För att förhindra att för mycket smuts och smörja samlas på din snöskoter till att börja med föreslår vi att du täcker den när den är i transport. Det perfekta sättet att undvika väggrus är att ha den i en sluten släpvagn, men ett skydd som lindas runt hela släden fungerar också. Detta bör förhindra att din plast, aluminium, målade ytor och andra delar skadas av salt och sten.

I vinter kan du spendera mer tid i spåren med dessa tips om snöskoterunderhåll. En välskött snöskoter under varje åksäsong kan hjälpa din maskin att behålla en bättre prestanda under längre tid.