Snöskotrar är en del av vardagen i norra delarna av Sverige. Precis som människor i städer behöver bilar för pendling och resa, behöver människor i snötäckta områden på snöskotrar. Det finns olika typer av snöskotrar på marknaden idag. Deras funktioner och specifikationer beror på det syfte de är designade för. Vissa snöskotrar används främst som transportfordon medan andra är konstruerade för äventyr. Här är de olika typerna av snöskotrar beroende på deras avsedda användning.

Trail snöskotrar

Trail snöskotrar är en av de mest grundläggande typer av snöskotrar. De är främst avsedda för pendling och transport. Dessa modeller har smala ramar och små fläktkylda motorer även om de fortfarande har god acceleration och kan nå en anständig toppfart. Trail snöskotrar är lätta och enkla att hantera vilket gör dem till det perfekta valet för nybörjare. De är de mest prisvärda jämfört med andra typer av snöskotrar.

Touringskotrar

En touringskoter är utformad för att bära en passagerare utöver föraren under långa avstånd. De har ofta ett extra säte. De har många funktioner för bättre komfort och för att minimera trötthet vid långa turer. Till exempel väldämpade och uppvärmda säten, ryggstöd för bakre åkare och uppvärmning av handtag. Touring snöskotrar är idealiska för de som ofta reser parvis över långa avstånd.

Sportskotrar

Prestanda snöskotrar är designade för en sak – för att ge bästa möjliga råprestanda. De har kraftfulla motorer för maximal topphastighet och acceleration. Åkare som deltar i professionell racing eller njuter av spänningen av höga hastigheter föredrar dessa modeller framför andra typer av snöskotrar. Prestanda Snöskotrar ska endast köpas av erfarna snöskoterförare.

Arbetsskotrar

Snöskotrar används inte bara för pendling eller tävling. Vissa använder dem också för att utföra arbete i fältet som att transportera varor. Dessa snöskotrar har längre och bredare ramar än andra. Deras upphängning är också utformad för tunga arbetsbelastningar och kan transportera en stor mängd last. De har inga problem med att dra släden bakom sig.

Mountainskotrar eller lössnöskotrar

Att köra upp längs en bergssluttning är en härlig känsla men är inget som alla skotrar klarar av. Maountainsnöskotrar är utformade för specifikt detta ändamål. De har motorer med hög effekt som ger tillräcklig kraft för att klättra upp för sluttande bergs eller ta sig fram i lössnö. Snöskotrarnas kropp är smalare för enkel manövrering på trånga spår och deras mattor har längre flikar för att förbättra dragkraften i backarna. De är inte lika bekväma och kan inte nå samma toppfart som sportskotrar. Bergsnöskoter är inte idealiska för turåkning längs preparerade vägar utan ska användas på berget.

Crossoverskotrar

Crossover snöskotrar är utformade för att fungera lika bra på preparerade spår som för utforskning utanför spår. Deras huvudsakliga kännetecken är deras hybridmattor. Det ger utmärkt hantering på preparerade spår samtidigt som den ger tillräcklig dragkraft för att köra i terräng och lössnö. Crossover passar den som vill åka i hela landskapet.